Vánočka

Kdy jindy než před Vánocemi zkusit upéct vánočku. Tedy můžete třeba ze stejného těsta před Velikonocemi upéct velikonoční věnec.

 

Recept, který používám já, by měl být shodný s tím, podle kterého pekla moje babička, ale stejně to jako od babičky vánočka prostě není. Třeba časem.


 





Recept:

1 kg polohrubé mouky, 40 g droždí, 1/2 l mléka, 250 g másla, 250 g cukru, 2-3 žloutky, citr. kůra, vanilkový cukr, rozinky, mandle, oříšky

udělat kvásek (do mléka dát droždí + cukr, nechat rozehřát), vykynutý kvásek dát do mouky + cukr + žloutky + rozp.máslo + van. cukr + citr. kůru => důkladně vypracovat do hladka, nechat kynout na teple (2x prohnít) a nechat kynout i 6 hodin => přidat rozinky

těsto rozdělit do 9 dílů a zaplést vánočku, před pečením nechat 1/2 hodiny odpočinout, dát do předehřáté trouby péct asi na 1 hodinu, potřít žloutkem a posypat mandlemi či rozinkami







Komentáře

Oblíbené příspěvky