Hořčicová omáčka
Maso (krkovice) s bramborem a hořčicovou omáčkou. Vařil manžel
Ingredience:
-
1,2 kg vepřové pečeně (krkovice, plec nebo kýta)
-
6 lžic plnotučné hořčice
-
3 lžíce hrubozrnné hořčice (volitelné)
-
250 ml smetany ke šlehání
-
2 cibule
-
3 stroužky česneku
-
1 lžička tymiánu
-
2 lžíce másla
-
200 ml vývaru
-
Sůl, pepř
-
1 lžíce oleje
Postup:
-
Příprava masa: Maso osolte, opepřete a potřete 4 lžícemi plnotučné hořčice. Nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odležet v lednici.
-
Opečení masa: V pekáči rozehřejte olej a maso na středním plameni ze všech stran opečte do zlatova. Poté ho dejte stranou.
-
Základ omáčky: Do pekáče přidejte máslo, na drobno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, tymián a zbylé 2 lžíce plnotučné hořčice. Krátce osmahněte.
-
Pečení: Vraťte maso do pekáče, podlijte vývarem a pečte zakryté na 170 °C asi 1,5–2 hodiny, dokud nebude měkké. Občas podlijte šťávou.
-
Omáčka: Vyjměte maso a do šťávy přilijte smetanu. Přidejte případně hrubozrnnou hořčici a krátce provařte. Pokud chcete hladkou omáčku, můžete ji rozmixovat.
-
Podávání: Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, bramborovou kaší nebo pečenými brambory.
Komentáře
Okomentovat